Mannen vanaf 45 jaar lopen risico op prostaatproblemen. Dit betreft meestal een vergroting van de prostaat. (een uroloog heeft weleens verteld dat als een man maar oud genoeg wordt, iedereen uiteindelijk te maken krijgt met een vergroting)
De klachten die bij een vergroting horen zijn bijvoorbeeld problemen rondom het plassen, (vaak aandrang voor kleine beetjes, moeilijk op gang komen en het gevoel niet leeg te zijn, nadruppelen), klachten op seksueel gebied, pijn of andere klachten in de onderbuik of bekkenregio. Waar wijst dit op en wat kun je eraan doen? En wanneer helpt bekkenfysiotherapie?
De prostaat is een verzameling van klieren die bij mannen om de plasbuis heen ligt, vlak onder de blaasuitgang. Hij wordt ook wel de voorstanderklier genoemd. Normaal gesproken heeft hij ongeveer de grootte van een walnoot. De voorkant ligt tegen het schaambeen aan en de achterkant tegen de endeldarm. Daarbij zit de klier om de plasbuis heen. Als deze voorstanderklier vergroot is, kan hij inderdaad een druk veroorzaken die pijnlijk is en kan uitstralen naar de geslachtsdelen of de onderbuik.
De plasbuis kan door een vergrote prostaat vernauwd worden en dat kan plasproblemen geven. De meest voorkomende klachten zijn: in de nacht vaak naar het toilet (hierover is heel veel informatie over te vinden op internet, er is zelfs een radio-reclame), moeten wachten tot het op gang komt, heel vaak moeten plassen, het gevoel niet helemaal leeg te kunnen plassen en nadruppelen.
Mannen met prostaatproblemen kunnen last hebben van nadruppelen, een zwakke urinestraal, of soms zelfs van incontinentie. Ook een branderig gevoel bij het plassen behoort tot de plasproblemen. Een vergroting van de prostaat met afklemming van de urinebuis is hier meestal de oorzaak van.
Bij prostaatproblemen leegt de blaas zich minder goed en ontstaat er vaker een (loze) aandrang. Bij een verkeerd plasgedrag kan de blaas soms zo geïrriteerd raken dat deze met een katheter geleegd moet worden.
Ook kan er (nachtelijk) urineverlies optreden of constant het gevoel van aandrang geven, zelfs direct na het plassen. Het kan allemaal voorkomen bij een vergrote prostaat. Bepaalde medicijnen kunnen helpen bij goedaardige prostaatklachten, bijvoorbeeld medicijnen die de bekkenbodem of blaas ontspannen. Echter is dit een tijdelijke onderdrukking van het probleem en dus slechts gevolgenbestrijding.
De bekkenfysiotherapie helpt, onder andere, door middel van bekkenbodemoefeningen, advies op gebied van vochtinname en toilettraining, de oorzaak aan te pakken.
Voor iedereen kunnen de klachten anders zijn, maar meestal zijn de klachten van een vergrote prostaat wel gerelateerd aan het plassen. Het kan zijn dat er minder drang is om te plassen of je plast heel weinig per keer. Ook het beginnen met plassen kan soms lastig zijn, je moet soms lang wachten tot de straal op gang komt. De bekkenfysiotherapeut kan bij deze klachten een uitkomst bieden, maar als de plasbuis dichtgedrukt wordt door de groei, kan een uroloog een ingreep uitvoeren om de weg weer vrij te maken. (turp of ook weleens, prostaat pellen genoemd). Met een zogenaamd plasdagboek zijn de maximale capaciteit en het mogelijke residue van de blaas in te schatten. Met een flowmeting kunnen we de plasstraal en de functionaliteit van het plassen in kaart brengen.
De uitstraling van de prostaatpijn zit meestal tussen de endeldarm en de balzak (het perineum) maar de pijn kan ook uitstralen naar de buik of onderrug. Vaak voelt men ook pijn voor of na de zaadlozing of tijdens het plassen. Dit is dan weer te wijten aan de spanning van de bekkenbodem.
In enkele gevallen wordt er een prostatitis geconstateerd. Dit is een ontsteking van de prostaat en kan acuut of chronisch zijn. Deze ontsteking kan veroorzaakt zijn door een bacterie maar meestal treedt deze op, zonder aanwijsbare oorzaak.
Een antibioticakuur kan de oplossing bieden wanneer er bacteriën aanwezig zijn, maar als dat niet het geval is, zullen de klachten na de kuur niet verminderd zijn.
De klachten komen dan voort uit een verkeerd gebruik van de bekkenbodem. De juiste oefeningen en adviezen kunnen bijdragen om deze pijnklachten en prostaatproblemen te verhelpen.
Prostaatkanker geeft in het begin weinig tot geen (prostaat)klachten omdat de tumor meestal aan de buitenkant van de prostaat begint. Daarom zijn er in deze fase meestal geen plasproblemen of pijn in de onderbuik. Pas als de prostaat verder vergroot, ontstaan vaak de (pijn)klachten. Het percentage mannen wat prostaatkanker krijgt ligt hoog, maar meestal komt men er pas op een hele hoge leeftijd achter omdat prostaatkanker heel langzaam groeit. Bij 30% van de mannen wordt hij zo groot dat ze er last van kunnen krijgen.
Met een bloedtest of echo kan een vergroting van de prostaat geconstateerd worden. Ook wordt er vaak een rectaal onderzoek gedaan. De arts voelt dan met een vinger via de anus of er onregelmatigheden zijn in de prostaat. Komt prostaatkanker veel in je familie voor en ben je boven de 55 jaar, dan is de kans groot dat je een PSA-bloedtest kunt doen om prostaatkanker vroegtijdig op te sporen. Een vergroting kan goedaardig of kwaadaardig zijn. In het geval dat het kwaadaardig is, noemen we dit prostaatkanker.
Een erectiestoornis komt vaak voor bij oudere mannen. De bloedvaten worden van een mindere kwaliteit en de zenuwen werken minder goed. Risicofactoren die dit proces versnellen zijn roken, overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte.
Indien de prostaat is verwijderd als gevolg van prostaatkanker, kan de erectie ook verminderen of verdwijnen als gevolg van beschadiging van de zenuwen. De bekkenbodemconditie speelt zeker bij deze oorzaak een grote rol.
Bij een erectiestoornis is in overleg met de arts of bekkenfysiotherapeut, kunstmatige ondersteuning mogelijk van een pompje tot medicatie.
Normaal gesproken sluit de blaasklep af bij een orgasme. Hierdoor komt het sperma bij ejaculatie via de plasbuis naar buiten. Gebruikt men prostaatmedicijnen of is er een prostaatoperatie geweest, dan is de kans aanwezig dat er geen zaadlozing uit de penis komt bij het klaarkomen. Het sperma komt in de blaas terecht en dat plas je later weer uit. (retrograde ejaculatie) Een ingreep voor een goedaardige prostaatvergroting hoeft geen invloed op de erectie te hebben.
Stress heeft een grote invloed op het menselijk welzijn. De een krijgt hoofdpijn, maar er zijn ook mannen die pijnklachten ontwikkelen in de bekkenbodem regio met uitstraling naar de geslachtsdelen of onderbuik/rug regio. Deze pijnklachten hebben een negatieve invloed op het beginnen met plassen, presenteren van aandrang, het ophouden en helemaal leegkomen na plassen.
Mannen die al eerder prostaatklachten hebben gehad zijn hier vaak wat gevoeliger voor. Het gebied kan dan sneller geïrriteerd raken.
Ook kunnen de bekkenbodemspieren door stress gespannen raken. Bekkenfysiotherapie kan met de juiste oefeningen zorgen dat de basisspanning weer normaliseert en dat er op de juiste manier aangespannen kan worden. Zo wordt de balans in het gebied weer hersteld en kan er weer zoals vanouds geplast worden. FysioPelvis kan kijken welke oefeningen voor jou geschikt zijn.
Als er geen prostaatklachten of bekkenbodemproblemen zijn, kan veel fietsen geen kwaad. Fiets je vaak heel intensief, zorg dan voor een goed zadel. Hiermee voorkom je extra druk op het bekken, bekkenbodem en op de prostaat. Bij pijnklachten in de bekken(bodem)regio, zie dan van een lange en intensieve fietstocht af. Dit zou namelijk de klachten kunnen verergeren.
Bij acute klachten van koorts, spierpijn, jezelf erg ziek voelen, kan het gaan om een prostaatontsteking. Er zijn dan ook vaak klachten van pijn in de onderbuik of rug en het gebied tussen de anus en penis (het perineum. Dit komt vooral bij jongere mannen voor. Bacteriën zijn hierbij dan vaak de boosdoener. Mannen met veel blaasinfecties en/of een vergrote voorstanderklier lopen wel meer risico op een acute prostaatontsteking.
Bij ons kunnen mannen, vrouwen en kinderen terecht met alle klachten die tussen de ribben en de knieën zitten. Wij zullen de klachten in kaart brengen tijdens de intake en een uitgebreid onderzoek. Samen stellen wij een behandelplan op, wanneer je bij ons aan het goede adres bent. Is dat niet het geval, dan kunnen wij samen kijken wie je dan het beste verder kan helpen/onderzoeken/behandelen.
Uiteraard. De meeste mannen komen bij ons met blaas/prostaat/darm/buikpijnklachten of klachten op seksueel gebied. Klik hier voor meer informatie over verschillende klachten die wij behandelen.
Bekijk ook 13 praktische vragen over prostaatproblemen bij mannen
Wij zijn gecontracteerd met een aantal zorgverzekeraars die de belangen van zowel de patiënt als de therapeut voorop hebben staan. De behandelingen worden door niet-gecontracteerde zorgverzekeraars, afhankelijk van de polis voor een deel of in zijn geheel terugvergoed. Klik hier voor meer informatie en onze tarieven.
Ja, je kan bij ons terecht zonder verwijzing. Maak wel een afspraak met ons om langs te komen.
Onze webshop PelviShop heeft alle producten die naast de therapie of op zichzelf ondersteunend werken bij problemen in het bekken(bodem) gebied. We leggen in normale taal uit wat het is en waarvoor het gebruikt kan worden. Wij staan voor hoogwaardige kwaliteit en werken alleen met de beste merken. Ook proberen wij onderscheidend te zijn in de prijs. Wij zijn altijd bereikbaar voor vragen of uitleg over de producten.
Tijdens de (digitale) intake brengen wij samen de klachten in kaart en kunnen we een behandelplan opstellen. Wanneer de klachten beter bij een andere specialist passen, adviseren wij de juiste persoon. Blijf dus niet rondlopen met de klachten en weet dat bij ons alles bespreekbaar is. Maak eenvoudig een afspraak via onze afspraken pagina.
Omdat wij de aantekening seksuologie hebben, kunnen wij klachten op gebied van de seksuele functie behandelen. Denk aan erectie of ejaculatie problematiek, verminderde zin, pijnklachten, angst of problemen rondom het orgasme.
Staat je vraag er niet bij? Kijk dan op onze veelgestelde vragen pagina of neem contact met ons op.
Wij behandelen dagelijks dit soort klachten en meer in onze praktijk. Maak een afspraak met ons en je krijgt een specialist die je van je klachten af helpt.
Wij werken als een team en dat merken onze patiënten
FysioPelvis is gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie. We hebben een vestiging in Rijswijk, Pijnacker, Den Haag en Zoetermeer. Bij ons zijn uitsluitend geregistreerde (kinder)bekkenfysiotherapeuten werkzaam. Dit betekent dat wij specialist zijn en bevoegd tot het onderzoeken en behandelen van het volledige bekkenbodemgebied.
Lauri, Jeanine en Denise zijn onze bekkenspecialisten. Zij werken gemotiveerd samen als team, houden kennis actueel en werken gericht op bewezen resultaat. Onze drive is om mannen, vrouwen en kinderen met bekken(bodem)problematiek zo goed mogelijk te helpen. We begeleiden je graag bij een spoedig herstel.
Download het gratis
Plasdagboek
*Terugbelverzoeken worden dagelijks tussen 12:00 en 14:00 gedaan.