Voor therapie ondersteunende producten adviseren wij: PelviShop.nl 

Klachten aan het bekken en bekkenbodem

Als specialisten helpen wij dagelijks mannen, vrouwen en kinderen met allerlei soorten klachten in het onderbuik gebied.

Ook via Whatsapp zijn wij te bereiken op het nummer 06 5777 5444.

Onze locaties te ver? Boek heel eenvoudig een online consult

We werken niet met wachtlijsten. Heb je een klacht? Dan helpen wij je direct.

Bekkeninstabiliteit

Het bekken bestaat uit het heiligbeen, schaambeenderen en de darmbenen. Deze botten worden bij elkaar gehouden door banden en spieren. Het lichaam is zo gebouwd dat het bekken samen met de spieren en banden een stevige basis vormt. Het kan dan ook echt wel tegen een stootje. Maar zwangerschap, langdurige overbelasting, een ongeluk of ongezonde levensstijl kunnen er voor zorgen dat de spieren of banden rondom het bekken beschadigen of verslappen. Dat maakt het bekken kwetsbaar. Bewegen wordt pijnlijk of in ernstige gevallen zelfs onmogelijk. We noemen dit bekkeninstabiliteit, of ook wel bekkendysfunctie. Wij bieden hier ook hulp aan middels psychosomatische fysiotherapie om meer inzicht te krijgen in de klachten en pijn te verlichting.

Pijn rondom bil en heup

Je billen bestaan voor een groot deel uit spieren. Net als de bekkenbodem en het gebied rondom de heupen. Als er sprake is van een te hoge spierspanning in deze gebieden kun je bilpijn of heuppijn krijgen. Dit kan knap vervelend zijn, omdat er vaak sprake is van uitstraling naar je rug of benen. Uitstraling wordt veroorzaakt door spierknopen, ook wel triggerpoints. De klachten van bilpijn en heuppijn lijken dan ook vaak op een hernia, slijmbeursontsteking of ischias.
Maar hoe kom je nu aan een te hoge spierspanning in je billen en of heupen? Eigenlijk kan deze pijn al door alledaagse situaties veroorzaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan teveel zitten of overbelasting door (verkeerd) tillen. Maar er kunnen ook minder voor de hand liggende oorzaken zijn. Zoals een structuurafwijking van botten in de heup- of rugstreek. Of een verstoorde manier van bewegen. Het lastige aan bil- en heuppijn is daarom dat het probleem zichzelf vaak in stand houdt: je compenseert je houding of beweging door de pijn, waardoor de overbelasting blijft bestaan.

Verzakking van organen

Elk orgaan in ons lichaam heeft een unieke plek. Helaas kan het gebeuren dat de organen in de onderbuik verzakken. Verzwakking van de spieren is vaak de oorzaak. En als het ene orgaan verzakt, zakt het volgende meestal gelijk mee.

Bij een voorwandverzakking bijvoorbeeld, is de blaas naar beneden gezakt in het bekken. Je kunt dit inwendig voelen als een bal in de vaginawand. Door de verzakte blaas, kantelt ook de vagina naar voren en beneden.
De gevolgen van een verzakking zijn vervelend en pijnlijk. Het zorgt bijvoorbeeld voor een gezwollen onderbuik of het gevoel van een zware bal tussen je benen. Maar ook problemen met uitplassen komen geregeld voor, ongewenst urineverlies, of blaasontstekingen. De klachten verergeren naarmate de dag vordert en veroorzaken ook hevige vermoeidheid. Je kunt je voorstellen dat dit heel beperkend is bij je dagelijkse bezigheden.

Incontinentie

Bij incontinentie verlies je urine en/of ontlasting op momenten dat dat niet de bedoeling is. Het kan om enkele druppeltjes gaan, maar ook om een grotere hoeveelheid. Hoewel dit behoorlijk ongemakkelijk kan zijn, komt incontinentie bij maar liefst 40% van de vrouwen en 10% van de mannen voor. Naarmate je leeftijd vordert, wordt de kans op incontinentie groter. De oorzaak ligt dan ook vaak in de werking van je bekkenbodemspieren. Deze verzwakken naarmate we ouder worden. Maar ook minder gehoorde oorzaken kunnen van invloed zijn, zoals ademhaling, beweging, en de conditie van je lichaam. Bij een nies, lach, of onverwachte draai kan je bijvoorbeeld ineens ongewenst wat urine of ontlasting verliezen. Dit brengt vaak veel schaamte met zich mee en kan je daarom op sociaal vlak erg beperken. Onze Psychosomatische fysiotherapeut pakt beide problemen aan.

Obstipatie

Drink veel en eet voldoende vezels! Dit is een veelgehoord advies bij obstipatie klachten. Gezond eten, genoeg drinken en bewegen zijn natuurlijk altijd belangrijk voor je welzijn. Maar als je last hebt van obstipatie, liggen daar ook vaak andere oorzaken aan ten grondslag. Obstipatie houdt in dat je minder dan drie keer per week ontlasting hebt en dat deze dan vaak ook hard is. Maar liefst 30% van de de Nederlandse bevolking heeft hier last van. Obstipatie is pijnlijk en heeft ook gevolgen voor de rest van je gezondheid, omdat afvalstoffen te lang in je lichaam opgeslagen blijven. De spierspanning van je bekkenbodem heeft grote invloed op je stoelgang. Als deze spanning te hoog of te laag is kan er ontlasting achterblijven in de endeldarm. Hetzelfde geldt voor een verzakking van de darm. De passage wordt geblokkeerd, wat verstopping veroorzaakt en uiteindelijk obstipatie tot gevolg heeft.

Erectiestoornissen

Veel mannen krijgen in hun leven te maken met een erectiestoornis. De problematiek varieert van helemaal geen erectie tot een onvolledige erectie krijgen. Meestal komt het probleem voort uit een verstoorde spierspanning in het bekkenbodemgebied. Een erectiestoornis kan bovendien gepaard gaan met verkramping en dat is pijnlijk. Het veroorzaakt vaak schaamte, angst of spanning tijdens het vrijen. Dit beperkt je enorm in je levensgeluk, terwijl er met de juiste hulp al snel succesvol resultaat geboekt kan worden.

Vaginisme

We spreken van vaginisme als je niet of moeilijk een penis, vinger of tampon in je vagina kunt inbrengen, terwijl je dit wel wil. Soms gaat dit gepaard met pijn. Sommige vrouwen hebben altijd een vaginistische reactie gehad, anderen hebben ooit wel geslachtsgemeenschap kunnen hebben. Soms ontstaat de vaginistische reactie als gevolg van pijn bij het vrijen. Verder verschilt het in welke situatie de vaginistisch reactie optreedt: soms alleen bij pogingen tot geslachtsgemeenschap, soms tevens bij het inbrengen van een tampon of vinger.

Door vaginisme kunnen vrouwen zich incompleet voelen. Zij willen penetratie deel laten zijn van hun seksleven. Ook een kinderwens kan reden zijn hulp te zoeken voor vaginistische klachten. Samen met jou brengen we de vaginistische problemen in kaart. In de behandeling leer je vervolgens stapsgewijs je vaginistische reactie te verminderen en de ‘controle’ over je vagina te vergroten. 

Buikpijnklachten

Iedereen heeft wel eens buikpijn. Als je dagelijks buikpijn hebt en er is geen afwijking gevonden tijdens een echo of darmonderzoek, kan het zijn dat de pijn veroorzaakt wordt door verhoogde spanning in de buikspieren. Stress is veroorzaakt en verergert deze spanning vaak. We kunnen je buikpijn onderzoeken en behandelen.

Scrotumpijn

Als man heb je twee testikels. Deze noemen we ook wel teelballen of zaadballen. De testikels bevinden zich in je balzak, ook wel het scrotum. Het scrotum is heel kwetsbaar en gevoelig. Scrotumpijn kan in de testikels zelf zijn ontstaan of in de bijbal, die achter je testikels ligt. Ook kan de pijn een uitstraling zijn van een probleem elders in de buikstreek. Als er niet direct een medische oorzaak kan worden vastgesteld, onderzoeken wij de bekkenbodem verder. Zo komen we altijd achter de oorzaak en kunnen we je gericht behandelen.

Endometriose

Endometriose is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen en kan erfelijk zijn. Maar liefst 20% van de vrouwen krijgt er zelf mee te maken. Endometriose kan aanwezig zijn in je lichaam zonder klachten, maar veel vrouwen hebben er juist veel last van. Bij endometriose is de slijmvlieslaag uit de baarmoeder, buiten de baarmoeder verder gegroeid. Zo kan het slijmvlies zijn vastgehecht aan de eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas en darm. Hoewel het niet meer in de baarmoeder zit, reageert het nog steeds op de hormonen die worden aangemaakt door de eierstokken. Daardoor ervaren sommige vrouwen tijdens hun menstruatie hevige pijn in de buikstreek. De pijn kan zelfs aanhouden buiten ongesteldheid om.

Pijn bij gemeenschap (dyspareunie)

Maar liefst 20% van de vrouwen ervaart wel eens pijn tijdens het vrijen. Een op de twintig heeft dit zelfs regelmatig. De pijn zorgt ervoor dat je minder zin kunt hebben in seks, maar ook andersom.

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor vaginistische pijn en deze kunnen zowel fysiek als psychisch van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een schimmelinfectie of ontstekingen in de blaas of schede. Herstel na een operatie of moeizame bevalling. Maar ook endometriose, spiraal, seksueel trauma of een verzakking van de vagina kunnen pijn veroorzaken. De pijn zelf veroorzaakt bovendien weer nieuwe klachten, zoals te hoge spanning van de bekkenbodemspier. Hierdoor beland je dus al snel in een vicieuze cirkel.

Er zijn twee soorten vaginistische reacties: dyspareunie en vaginisme. Bij dyspareunie veroorzaakt het inbrengen van een penis, vinger of tampon pijn in de vagina, of dieper van binnen. Meestal komt dit door een te hoge spierspanning of een coördinatieprobleem van de bekkenbodem.

Bij vaginisme is het onmogelijk om iets in de vagina in te brengen. Soms wordt dit veroorzaakt door pijn bij het vrijen. Maar soms treedt er ook een vaginistische reactie op als je een tampon, vinger of speeltje inbrengt.
Zowel vaginisme als dyspareunie kunnen je plezier in seks enorm beperken. Het is daarom belangrijk er hulp bij te zoeken.
Is de oorzaak van jouw pijnklachten een (seksueel) trauma, nare ervaring tijdens medisch onderzoek of een moeizame bevalling? Maak dit dan vooral bespreekbaar. Bij ons in de praktijk bieden we vanaf 1 juli ook seksuologisch consult aan. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Bekijk ook: Psychosomatische fysiotherapie

Pijn onderbuik of lies

Hoewel bij pijn in de onderbuik of lies vaak wordt gedacht aan overbelasting, heeft rust helaas maar weinig of geen effect. Vaak zijn bekkenbodemproblemen of bekkenproblemen de oorzaak. Bijvoorbeeld door een disbalans in de spierspanning rondom het bekken. De disbalans straalt vervolgens uit naar de liezen, geslachtsdelen of benen. Of naar boven, richting de onderbuik. Onverwachtse bewegingen kunnen de pijn verergeren, net als langdurig in eenzelfde houding blijven. Een specialist kan deze problemen vaak goed verhelpen.

Prostaat klachten

Veel mannen krijgen op een zekere leeftijd last van hun prostaat. De prostaat groeit gedurende de levensloop onder invloed van hormonen. Dit is een normaal proces, maar kan problematisch worden als de prostaat erg groot wordt. Ook prostaatkanker komt regelmatig voor bij mannen, evenals een prostaatontsteking. Deze klachten kunnen erg pijnlijk en vervelend zijn, omdat de prostaat wordt omringd door de blaas en de zaadballen, maar ook direct in verbinding staat met veel belangrijke spieren en zenuwen in de bekkenbodem. Hierdoor kunnen prostaatklachten er bijvoorbeeld voor zorgen dat uitplassen wordt bemoeilijkt. Of dat het krijgen van een erectie of ejaculatie niet meer mogelijk is.

Pijn bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam en natuurlijk met name in je bekkengebied. Het is dan ook niet gek dat je als vrouw veel klachten in de bekkenstreek kunt ervaren.
Je baarmoeder neemt steeds meer ruimte in tussen de andere organen. Hierdoor kun je je opgeblazen voelen, benauwd zijn of buikpijn en last van je darmen hebben. Ook bandenpijn is een veel gehoorde klacht. En je bekken zelf ‘verweekt’ een beetje ter voorbereiding op de bevalling. Vergeet niet dat het voldragen van een zwangerschap ook betekent dat je letterlijk extra gewicht meetilt. Dit is belastend voor je lichaam.
De precieze oorzaak van bekkenpijn bij zwangerschap is soms lastig te duiden. Maar wanneer een specialist de pijn goed onderzoekt, kun je gericht geholpen worden en verlichting ervaren.

Bekkenpijn of stuitpijn

Bekkenpijn of stuitpijn kan voorkomen door overbelasting of slijtage. Vaak neemt de pijn toe bij vermoeidheid, of kun je er door verrast worden door een plotselinge beweging. Bukken, opstaan, draaien en liggen kunnen er pijnlijk zijn, net als lopen en fietsen. Bekken en stuitpijn kunnen je dus erg beperken bij je dagelijkse activiteiten.

Begeleiding bij operaties in de onderbuik

Wanneer je een medische ingreep ondergaat in je onderbuik, bieden wij begeleiding voor en na de operatie. Een groot scala aan behandelingen heeft baat bij bekkenfysiotherapeutische begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan een operatie aan de darmen, prostaat, verzakte organen, het verwijderen van aambeien, of het plaatsen van een bandje bij incontinentie.

Onze begeleiding begint al met consults voor de ingreep om je goed voor te bereiden.
Na de operatie wordt zes weken rust geadviseerd. De buikholte en de organen daarin zijn heel gevoelig. De geadviseerde rust heb je dan ook echt nodig om te herstellen, de wonden te laten helen en je buik te ontlasten. Door de operatie kan je onderbuik flink gezwollen zijn en je kunt veel pijn ervaren, uitstralend naar de rug. Geef jezelf en je lichaam de tijd.
Tijdens deze periode van rust biedt bekkenfysiotherapie ondersteuning bij de functionele inzet van de bekkenbodemspieren.

Na de rustperiode van zes weken bouwen we de intensiteit van de oefeningen rustig op, zodat je het gevoel hebt weer op kracht te komen, aan je conditie te werken en je coördinatie te verbeteren. Zo wordt je op jouw eigen tempo weer de oude.
Het is ook mogelijk om bij ons seksuologisch consult te boeken, voor ondersteuning bij het herstel van de seksuele functies na een operatie in je onderbuik.

Rectus diastase

Een diastase is een aandoening waarbij de rechte buikspieren van elkaar wijken, waardoor er een opening ontstaat in het midden van deze spieren (rectus diastase). De rechte buikspieren, genaamd rectus abdomini zijn twee lange spieren met een peesplaat die er tussenin ligt, deze wordt uitgerekt zodat er ruimte tussen de spieren ontstaat.

Lees meer over diastase.

Hulp nodig?

Wij behandelen dagelijks dit soort klachten en meer in onze praktijk. Maak een afspraak met ons en je krijgt een ervaren team van bekkenfysiotherapeut die je van je klachten af helpt.

We zijn bereikbaar via Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op. We zijn bereikbaar tussen 09.00 – 17.00 uur.

BEKKENFYSIOTHERAPIE

Waarom FysioPelvis

Wij zijn een hecht team van geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en dat is uniek, omdat de meeste fysiotherapeuten solo werken. Dankzij onze kennis en ervaring in het bekkengebied kunnen wij voor 99% vaststellen wat de oorzaak van je klacht is en hoe dit het beste behandeld kan worden.

Team FysioPelvis - Bekkenfysiotherapeuten
Logo FysioPelvis
Terugbelverzoek

*Nadat we uw bericht hebben ontvangen nemen we z.s.m. contact met u op.

plasdagboek

Download het gratis

Plasdagboek