Voor therapie ondersteunende producten adviseren wij: PelviShop.nl 

Bekkenbodem check na bevalling

bekkenbodem check

De eerste weken na de bevalling moet het lichaam van een moeder herstellen van de fysieke eisen van zwangerschap en bevalling.

De baarmoeder van een vrouw krimpt terug naar zijn normale grootte en haar baarmoederhals sluit zich zodat deze niet voortijdig opengaat tijdens de volgende zwangerschap. De placenta komt los van de baarmoederwand en wordt tegelijkertijd met het geboortevocht van de baby uit het lichaam verdreven. De borsten beginnen daarnaast ongeveer twee dagen na de bevalling melk voor de baby te produceren, en dit duurt ongeveer zes weken postpartum voor volledige productie van moedermelk.

Dit is een natuurlijk proces dat tot zes weken na de bevalling kan duren. De bekkenbodem check is daarom voor vrouwen in de periode tussen 6 weken en 9 maanden na de bevalling die willen weten wat het risico is op bekken(bodem)klachten.

Doe hier de bekkenbodem check.

Bekkenbodem check - moeder en baby handjes

Wat is een bekkenbodem?

De bekkenbodem bestaat uit spieren en andere weefsels die zich uitstrekken van het schaambeen aan de voorkant tot het staartbeen aan de achterkant. Deze spieren ondersteunen organen in je buik en bekken, inclusief je blaas en darmen. Ze vormen ook een afsluiting rond je urethra (de buis die urine uit je blaas transporteert).

Bekkenbodem check

6 weken postpartum check

De bekkenbodem check (ook wel postpartum check) is een veel voorkomende procedure die wordt uitgevoerd na de bevalling. Het helpt bij het identificeren van eventuele problemen met betrekking tot de bekkenbodem, zoals urineverlies, verlies van ontlasting evenals rectale verzakking, baarmoederverzakking of verzakking van het vaginale gewelf.

Ervaar je direct na de bevalling of binnen 6 weken ernstige klachten in de bekken(bodem)regio of is er sprake is van een totaalruptuur, maak dan een “gewone” afspraak met ons. Kies in dit geval niet voor een bekkenbodem check. Je kan daarnaast ook altijd onze bekkenfysiotherapeut bellen.

Veelgestelde vragen

Ja, je kan bij ons terecht zonder verwijzing. Maak wel een afspraak met ons om langs te komen.

Graag zelfs, preventief leren stabiliseren en al uitleg over houding/beweging tijdens de zwangerschap voorkomt klachten op een later moment. Het is makkelijker om te leren voelen en te trainen in een gebied wat niet pijnlijk is. Hoe sterker het gebied is en hoe netter er bewogen wordt, hoe minder kans op klachten tijdens de verdere zwangerschap en na de bevalling.

Omdat wij de aantekening seksuologie hebben, kunnen wij klachten op gebied van de seksuele functie behandelen. Denk aan erectie of ejaculatie problematiek, verminderde zin, pijnklachten, angst of problemen rondom het orgasme. 

Na 6 weken als de nacontrole door de verloskundige geweest is, kunnen wij het post parfum consult doen. Dit is een inwendig bekkenbodem onderzoek naar functie en herstel van de bekkenbodem zelf, de stand van de organen (verzakkingen) en of het algehele herstel goed verloopt. 

Wanneer je eerder wil langskomen, kunnen wij alvast een opstapje maken door naar houding en beweging kijken en adviezen geven hoe bijvoorbeeld de baby op te tillen, neer te leggen en houdingen voor (borst)voeding bespreken. De oefeningen zullen nu nog puur functioneel gericht zijn. 

Wij zijn gecontracteerd met een aantal zorgverzekeraars die de belangen van zowel de patiënt als de therapeut voorop hebben staan. De behandelingen worden door niet-gecontracteerde zorgverzekeraars, afhankelijk van de polis voor een deel of in zijn geheel terugvergoed. Klik hier voor meer informatie en onze tarieven.

Als geregistreerd bekkenfysiotherapeuten zijn wij bevoegd tot inwendige onderzoeken om de klachten nog beter in kaart te krijgen en een accurate diagnose te stellen. Ook kan er dan gecontroleerd worden of de oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd en wat de progressie is.

Tot 24u van tevoren kunnen wij de afspraken cancellen of verzetten. Dit kan 24/7 via sms/whatsapp/e-mail of de voicemail inspreken wanneer de telefooncentrale niet bereikbaar is. 

Tijdens de (digitale) intake brengen wij samen de klachten in kaart en kunnen we een behandelplan opstellen. Wanneer de klachten beter bij een andere specialist passen, adviseren wij de juiste persoon. Blijf dus niet rondlopen met de klachten en weet dat bij ons alles bespreekbaar is. Maak eenvoudig een afspraak via onze afspraken pagina.

 

Bij ons kunnen mannen, vrouwen en kinderen terecht met alle klachten die tussen de ribben en de knieën zitten. Wij zullen de klachten in kaart brengen tijdens de intake en een uitgebreid onderzoek. Samen stellen wij een behandelplan op, wanneer je bij ons aan het goede adres bent. Is dat niet het geval, dan kunnen wij samen kijken wie je dan het beste verder kan helpen/onderzoeken/behandelen.  

Staat je vraag er niet bij? Kijk dan op onze veelgestelde vragen pagina of neem contact met ons op.

Doe de check!

Geef bij het maken van je afspraak aan dat je komt voor de Bekken(bodem) check na de bevalling. Je kan bij ons zowel met als zonder verwijzing terecht.

ONS TEAM

Wij werken als een team en dat merken onze patiënten

FysioPelvis is gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie. We hebben een vestiging in Rijswijk, PijnackerDen Haag en Zoetermeer. Bij ons zijn uitsluitend geregistreerde (kinder)bekkenfysiotherapeuten werkzaam. Dit betekent dat wij specialist zijn en bevoegd tot het onderzoeken en behandelen van het volledige bekkenbodemgebied.

Onze bekkenspecialisten werken gemotiveerd samen als team, houden kennis actueel en werken gericht op bewezen resultaat. Onze drive is om mannen, vrouwen, kinderen en transgenders met bekken(bodem)problematiek zo goed mogelijk te helpen. We begeleiden je graag bij een spoedig herstel.

bekkenfysiotherapeut FysioPelvis
geregistreerd bekkenfysiotherapeut
Logo FysioPelvis
Terugbelverzoek

*Nadat we uw bericht hebben ontvangen nemen we z.s.m. contact met u op.

plasdagboek

Download het gratis

Plasdagboek

Per 1 maart verwelkomen wij 2 nieuwe disciplines in het bekkencentrum.

Ruth Vis

Othomoleculair diëtist met expertise op: hormonale disbalans, (overgangsklachten, PCOS en menstruatieklachten).

Emma Beckers

Psycholoog met als expertise klachten op seksueel gebied en seksueel trauma.