Voor therapie ondersteunende producten adviseren wij: PelviShop.nl 

DiastaseNetwerk Nederland

Het netwerk bestaat uit expertgroepen door het hele land, waarin diverse disciplines aanwezig zijn, zoals een bekkenfysio- of oefentherapeut, verloskundige, personal trainers, plastische- en/of algemeen chirurg, echografist en zwangerschapstrainer/coach. Deze groepen werken samen om de beste zorg te kunnen bieden.

diastase-recti
RECTUS DIASTASE

Wat is een diastase

Een diastase is een aandoening waarbij de rechte buikspieren van elkaar wijken, waardoor er een opening ontstaat in het midden van deze spieren (rectus diastase). De rechte buikspieren, genaamd rectus abdomini zijn twee lange spieren met een peesplaat die er tussenin ligt, deze wordt uitgerekt zodat er ruimte tussen de spieren ontstaat.

Mogelijke oorzaken diastase

 • Zwangerschap: de meest voorkomende oorzaak van diastase is zwangerschap. Naarmate de baarmoeder groeit en de baby zich erin ontwikkelt, wordt er druk uitgeoefend op de buik- en bekkenbodemspieren. Deze druk kan leiden tot wijking of scheurtjes tussen de twee rechte buikspieren.
 • Te zwaar trainen of verkeerd trainen: Bij met name krachttraining waarbij onvoldoende gelet wordt op de buikdrukverdeling, kan er zoveel druk komen op de buikspieren dat deze gaan wijken.
 • Gewichtstoename: overgewicht kan druk uitoefenen op de buik en bekkenbodem.

Zelftest diastase recti

De zelftest voor rectus diastase is een eenvoudige manier om te bepalen of de aandoening aanwezig is. Het is ook een goede manier om de voortgang te volgen. Je kunt dit doen door op je rug te gaan liggen en je vingertoppen tussen de twee buikspieren, ongeveer 5 centimeter boven en 5 centimeter onder je navel te leggen. Voel wat er gebeurt bij een klein beetje optillen van het hoofd. Wanneer er een opening van tevoren voelbaar is, of ontstaat bij het optillen van het hoofd van minimaal 1 vinger breed, betekent dit dat je een rectus diastase hebt.

Diastase klachten

Bij een rectus diastase zijn de buikspieren niet in staat om functioneel aan te spannen. Dit betekent dat er een disbalans kan ontstaan in het steunen van de buik en de buikorganen, de rug, de bekkenbodem en/of het middenrif.

Veel voorkomende klachten van rectus diastase:

 • Ongemak in de buik
 • Urineverlies
 • Darmproblematiek
 • Misselijkheid
 • Pijn in de onderrug
 • Pijn in de liesstreek
 • Moeite met sporten of kracht zetten
 • Benauwdheid

Diastase Netwerk Nederland

Naast de kennis en professionele hulp die wij bieden op dit gebied, is FysioPelvis ook op landelijk niveau actief bezig met deze aandoening aan de buikspieren. Lauri Bongers – Savelkoul en Jeanine Luijt zitten allebei in het bestuur van het DiastaseNetwerk Nederland. Meer informatie vind je op de website van het DiastaseNetwerk Nederland.

We zijn bereikbaar via Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op. We zijn bereikbaar tussen 09.00 – 17.00 uur.

KINDERBEKKENFYSIOTHERAPIE

Waarom FysioPelvis
Team FysioPelvis - Bekkenfysiotherapeuten

Wij zijn een hecht team van geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en dat is uniek, omdat de meeste fysiotherapeuten solo werken. Door onze kennis en ervaring in het bekkengebied kunnen wij voor 99% vaststellen wat de oorzaak van een klacht is en hoe dit het beste behandeld kan worden.

Team FysioPelvis - Bekkenfysiotherapeuten
plasdagboek

Download het gratis

Plasdagboek

Per 1 maart verwelkomen wij 2 nieuwe disciplines in het bekkencentrum.

Ruth Vis

Othomoleculair diëtist met expertise op: hormonale disbalans, (overgangsklachten, PCOS en menstruatieklachten).

Emma Beckers

Psycholoog met als expertise klachten op seksueel gebied en seksueel trauma.